Back to top

 

Digitalna knjižnica

Na tem mestu so zbrani različni informacijski viri, ki pokrivajo znanosti zastopane na Filozofski fakulteti. 

Pri uporabi informacijskih virov upoštevajte pogoje uporabe informacijskih virov!

 

NOVOSTI

 

TESTNI DOSTOP DO MEDICAL LIBRARY (MED Library) ZALOŽBE TAYLOR & FRANCIS 

Zbirka MED Library vsebuje 201 revijo s področja medicine (javno zdravje, klinična psihiatrija, nevroznanost, splošna medicina, zobozdravstvo, farmacija, toksikologija). Seznam revij je tukaj.

Testni dostop je omogočen do 30. 9. 2020. Dostop je možen z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK, ter oddaljeni dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK.
Na voljo je že dostop do dveh zbirk založbe Taylor & Francis: Science & Technology Library (S&T Library), ki vsebuje revije s področja naravoslovnih znanosti, in Social Science & Humanities Library (SSH Library), ki vsebuje revije s področja družbenih ved in humanistike.

Vse tri zbirke so dostopne na skupnem portalu Taylor and Francis Online 

Objavljeno: 3. 9. 2020

 

 TESTNI DOSTOP DO SOURCES CHRÉTIENNES ONLINE

Sources Chrétiennes vse od njenih začetkov leta 1942 prinaša kritične izdaje besedil prvih 1400 let Cerkve. Besedila so opremljena s francoskimi prevodi ter z uvodi in opombami. Zbirko sestavljajo besedila s prevodi krščanskih besedil v grščino in latinščino, pa tudi v druge jezike, npr. v sirijski, aramejski in gruzijski jezik. Medtem ko je poslanstvo zbirke že od začetka narediti besedila čim bolj dostopna za referenco in (jezikovno, zgodovinsko, filozofsko in teološko) preučevanje, selitev zbirke v spletno obliko Sources Chrétiennes Online te možnosti še povečuje.

Testni dostop je omogočen od 1. 9. 2020 do 30. 9. 2020 iz lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljeni dostop je omočen za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK.

Objavljeno: 1. 9. 2020

 

Pomembno obvestilo za uporabnike Digitalne knjižnice Univerze v Ljubljani (DiKUL)

S 1. 8. 2020 se bo iskanje po DiKUL-u preneslo iz trenutnega iskalnika EBSCO Discovery Service na iskalnik Summon v sistemu COBISS.

Za čim lažji prehod v novo iskalno okolje priporočamo, da se v torek, 21. 7. 2020, ob 10.00 udeležite predstavitve preko videokonference Zoom. Vnaprejšnja prijava na dogodek ni potrebna. Povezava na videokonferenco bo 30 min pred predstavitvijo objavljena na spletni strani DiKUL. Predstavitev bo posneta, povezava do posnetka bo naknadno objavljena.

Iskanje v novem brskalniku lahko testirate že pred predstavitvijo, tako da se prijavite na COBISS, v okencu za izbiro knjižnice izberete UL, v levem zgornjem meniju pa iz baze podatkov izberete DiKUL.

Objavljeno: 16. 7. 2020

 

Zbirke Brill

Konzorcij COSEC je v sodelovanju z NUK, Filozofsko fakulteto, Teološko fakulteto, Pravno fakulteto in ŠSFF pridobil trajni dostop do novih zbirk založnika Brill:

 • New Pauly Online je enciklopedični akademski informacijski vir, ki se ukvarja z obdobjem starega veka. Dopolnjujeta ga dve dodatni zbirki:
  • New Pauly Supplements Online I (Chronologies of the Ancient World; Dictionary of Greek and Latin Authors and Texts; Historical Atlas of the Ancient World; The Reception of Myth and Mythology; The Reception of Classical Literature; The History of Classical Scholarship)
  • New Pauly Supplements Online II (Figures of Antiquity and their Reception in Art, Literature and Music; The Reception of Antiquity in Renaissance Humanism; The Early Mediterranean World, 1200 - 600 BC; History and Culture of Byzantium; Byzanz)

Dostop je omogočen iz lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani in CTK, ter za vse člane NUK.

Objavljeno: 23. 6. 2020

 

 

Spletna predstavitev "Dictionnaire des philosophes antiques Online" in "L’Année philologique", 28. maj 2020

 

V četrtek 28. maja 2020 ob 17. uri bo potekala spletna predstavitev dveh elektronskih virov ponudnika BREPOLiS:

 

 • Dictionnaire des philosophes antiques Online je referenčni vir, ki vsebuje podatke o antičnih filozofih. Gre za novo bazo podatkov, na katero še nismo naročeni. 
 • L’Année philologique je specializirana bibliografska baza podatkov namenjena iskanju strokovne in znanstvene literature s področja grške in rimske civilizacije. Oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK.

Predstavitev je namenjena predvsem knjižničarjem, študentom in zaposlenim na Univerzi v LjubljaniPotrebna je registracija, ki jo lahko izvedete najpozneje do 27. maja 2020 do 20. ure tako, da pošljete elektronsko sporočilo s predmetom (subject) »Confirmation participation webinar DPhA APh« na naslov laura.viskens@brepols.net
Podrobnosti predstavitve: https://about.brepolis.net/2020/05/13/webinars-planning-26th-may-5th-june/.

Objavljeno: 27. 5. 2020

 

 

Testni dostopi in drugi brezplačni viri v času pandemije

 

1. V konzorciju COSEC so pridobili testni dostop do elektronskega vira Drama Online. Zbirka predstavlja tako nove pisce kakor tudi bolj znamenita imena v zgodovini dramatike. S pomočjo znanstvenih del in praktičnih vodnikov uporabniku nudi zgodovinski kontekst in kritično ozadje dramskih del. Testni dostop do zbirke je omogočen do 10. julija 2020.

Podrobnejši opis je na Mrežnikuhttps://mreznik.nuk.uni-lj.si/vir/drama-online
Zbirka je dostopna z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK, oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL in CTK, ter za vse člane NUK.

 

2. Od 24. 4. do 26. 6. 2020 je omogočen testni dostop do Oxford Scholarly Editions Online. Gre za zbirko celotnih besedil klasičnih avtorjev. Vključuje pisatelje, ki so delovali med leti 701 in 1901, ter rimske in grške avtorje: Aristotel, Austen, Bentham, Katul, Dickens, Platon, Virgil, Wordsworth, Aristofan idr. Vsebuje več kot 1.500 knjig - kar ustreza več kot 754.000 tiskanim stranem. Če želite pregledovati samo klasične avtorje in dela, izberite na levi strani začetne strani Focus on classicsSee only classical authors.
Neposredni oddaljeni dostop do Oxford Scholarly Editions Online je omogočen za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK.

 

3. Encyclopedia of Slavic Languages and Liguistics Online ponuja najbolj celovit pregled in študije slovanskih jezikov. Obravnava vse pomembne vidike slovanskih jezikov indoevropskega izvora do današnjih dni ter njihove interakcije z drugimi jeziki.
Neposredni oddaljeni dostop do Encyclopedia of Slavic Languages and Liguistics Online bo odprt za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL in CTK ter vse člane NUK do 31.5. 2020. 

 

4. Pridobili smo testni dostop do štirih zbirk založnika Bloomsbury:

Oddaljen dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani in CTK, ter za vse člane NUK.

  

5. Zbirka Jacoby založbe Brill predstavlja ključen vir pri raziskovanju antičnega sveta. Založba Brill je na enem mestu na spletu zbrala dvoje povezanih del: obsežno zbirko fragmentov antičnih grških zgodovinskih besedil Fragmente der Griechischen Historiker Felixa Jacobya in Brill’s New Jacoby Online, ki predstavlja popolnoma novo izdajo Fragmente der Griechischen Historiker z novimi komentarji sodobnih strokovnjakov v angleščini ter angleškimi prevodi fragmentov grških besedil. Večina besedil je pripisanih avtorjem, anonimna pa so razvrščena po vsebini.
Oddaljeni dostop je omogočen do 31. 5. 2020 za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, NUK in CTK.

 

6. Religion in Geschichte und Gegenwart 4 Online je spletna različica 4. izdaje enciklopedije verstev sveta Religion in Geschichte und Gegenwart 4 (RGG4) (Mohr Siebeck, 1998-2007). Zaradi obširnosti in verodostojnosti jo uporabljajo strokovnjaki s področij verskih, teoloških in svetopisemskih študij, zato nesporno sodi med ključna referenčna dela za področje religije. Gesla so razvrščena po abecedi. Angleški prevod se imenuje Religion Past and Present.
Oddaljeni dostop je omogočen do 31. 5. 2020 za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, NUK in CTK.

 

7. Religion Past and Present (RPP) Online je spletna različica dopolnjene izdaje angleškega prevoda 4. izdaje enciklopedije verstev sveta Religion in Geschichte und Gegenwart 4 (RGG4). Zaradi obširnosti in verodostojnosti jo uporabljajo strokovnjaki s področij verskih, teoloških in svetopisemskih študij. Vsebuje obsežen nabor vsebin povezanih z religijo, vključno s spoznanji najnovejših raziskav. Gesla so razvrščena po abecedi.
Oddaljeni dostop je omogočen do 31. 5. 2020 za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, NUK in CTK.

 

8. Pridobili smo testni dostop do publikacij založbe Archaeopress, ki pokriva širok spekter tem s področja arheologije. Dostopamo lahko do preko 600 monografij in nekaj naslovov revij. Celoten seznam je dostopen tukaj.
Testno obdobje bo trajalo do 31. julija 2020. Za enostavnejše dostopanje je uporabnikom na voljo vodič (ob odprtju spletne strani, je na voljo izbor vseh dostopnih naslovov, ki so vidni ob kliku na »Continue to browse all digital downloads available through your account.«).
Oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani in CTK, ter za vse člane NUK.

 

9. Pridobili smo testni dostop do zbirke Brill’s Encyclopaedia of the Neo-Latin World Online. Brillova Enciklopedija novolatinskega sveta je obsežno referenčno delo, ki sledi zgodovini in širokemu kulturnemu vplivu novoveške latinščine, ki izvira iz italijanske renesanse in traja vse do moderne dobe. Vsebuje prispevke uglednih mednarodnih znanstvenikov in raziskuje vse vidike civiliziranega sveta od literature in prava do filozofije in znanosti.
Oddaljeni dostop je omogočen do 31. 5. 2020 za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, NUK in CTK.

 

10. V konzorciju COSEC smo pridobili testni oziroma brezplačni dostop do elektronskega vira Academic Search Ultimate (ponudnik EBSCO).

Zbirka ponuja zbirko recenziranih revij s celotnimi besedili, vključno s številnimi revijami, indeksiranimi v glavnih indeksih citatov. Znanstvene revije, poljudne revije, periodične publikacije, poročila, knjige in videoposnetki so namenjene strokovnjakom številnih disciplin – astronomije, antropologije, biomedicine, inženirstva, zdravstvenih ved, zakonodaje, literature, matematike, farmakologije, ženskih študij, zoologije in drugih področij.
Oddaljeni dostop je omogočen od 20. 4. 2020 do 16. 6. 2020 za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, NUK in CTK. Sezname naslovov najdete tukaj: Full Text Subject Title ListMagazines and Journals, Other Sources

 

11. V konzorciju COSEC smo pridobili testni dostop do 75.000 naslovov elektronskih knjig založnika De Gruyter in partnerskih založnikov. Gre za zbirko knjig, ki so bile objavljene med leti 1650 in 2016 in pokrivajo različna področja humanistike in družboslovja. Do zbirke lahko dostopate preko portala De Gruyter Online. Testni dostop je omogočen od 16. 4. 2020 do 30. 6. 2020. 
Oddaljeni dostop je mogoč za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani in CTK, ter za vse člane NUK. 
Dodatne informacije: https://image.newsletter.degruyter.com/lib/fe4015707564067f741479/m/1/17a600bd-39ed-429f-bb02-ca7e1f4e56ca.pdf

 

 

12.   V konzorciju COSEC so pridobili testni dostop do dveh virov založnika SAGE:

 • SAGE Knowledge vsebuje segmente SAGE Books, SAGE Reference, SAGE Navigator, SAGE Video, SAGE Business Cases in CQ Press. Zbirka pokriva različna področja družboslovja in vključuje elektronske knjigepregledna in referenčna dela ter video
  posnetke.
   
  Omogočeno je iskanje po več kot 10.000 enotah gradiva.

 

 • SAGE Research Methods Video vključuje video posnetke na temo raziskovalnega procesa. Na voljo je skoraj 500 posnetkov v skupnem trajanju 125 ur.

 

 

Digitalne vsebine so namenjene študiju in raziskovanju. Za lažje delo z e-viri so uporabnikom na voljo tudi vodiči. Elektronska vira sta do 7. 7. 2020 dostopna vsem članicam konzorcija SAGE, t.j. naročnikom na zbirko revij SAGE Journals Online (SAGE Premier)
Oddaljeni dostop je omogočen študentom, diplomantom, redno ali začasno zaposlenim, pogodbenikom ter upokojenim osebam v naslednjih institucijah: Univerza v Ljubljani (z NUK in CTK), Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Inštitut za narodnostna vprašanja, Onkološki inštitut Ljubljana, Pedagoški inštitut, Urbanistični inštitut, ZRC SAZU in Nova univerza.

 

13. Centralna tehniška knjižnica (CTK) je pri založbi Elsevier do 5. 6. 2020 pridobila dostop do knjig Freedom collection books 2020 in učbenikov založbe Elsevier, bibliografske baze Embase ter revije zbirke Cell Press Journals. Seznam knjig Freedom Collection Books si lahko ogledate tukaj.
Oddaljeni dostop do navedenih zbirk je na voljo za člane konzorcija Science Direct, med njimi je tudi Filozofska fakulteta UL.

14. Pridobili smo tudi testni dostop do eBook Subscription Harvard Business Publishing CollectionZbirka vsebuje več kot 600 knjig s področja managementa in poslovnih ved.
Oddaljen dostop je omogočen za vse člane knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK.

15. Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani je pridobila tudi testni dostop do elektronskega vira The MIT Press Direct. Zbirka vsebuje več kot 2.500 knjig iz različnih področij: umetnost, arhitektura, biomedicina, ekonomija, humanistika, informacijska znanost, lingvistika, nevroznanost, družboslovje in filozofija.
Oddaljeni dostop je omogočen za študente in zaposlene Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK.

16. CTK je za vse člane konzorcija JSTOR pridobila tudi razširjen dostop do vsebinUporabniki lahko sedaj dostopajo do vseh arhivskih in tekočih zbirk revij ter do približno 35.000 knjig nekaterih založb.
Oddaljen dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Povezava do razširjenega nabora vsebin: https://www.jstor.org/action/showJournals?browseType=title

Prav tako v konzorciju COSEC in v CTK potekajo pogovori z nekaterimi založniki (De Gruyter, IEEE itd.) za pridobitev dodatnih testnih dostopov. O novih testnih dostopih vas bomo sproti obveščali.

 

Celoten seznam testnih dostopov in drugih elektronskih virov, ki so brezplačno dostopni v času pandemije, najdete na:

Seznami so identični in se sproti dopolnjujejo, zato vas vljudno vabimo, da jih redno pregledujete.

 

Podoben seznam, imenovan Vodič po informacijskih virih o koronavirusu SARS-CoV-2 in COVID-19, vodi tudi Centralna medicinska knjižnica Univerze v Ljubljani: https://libguides.mf.uni-lj.si/koronavirus.

 

Sporočamo vam tudi, da so nekateri e-viri dobavitelja EBSCO, ki jih pridobiva konzorcij COSEC, sedaj dostopni preko oddaljenega dostopa za vse člane knjižnic NUK, CTK in UL (torej ne zgolj za zaposlene in študente UL):

 • EBSCO Academic Search Complete
 • EBSCO Business Source Premier
 • EBSCO Communication & Mass Media Complete (CMMC)
 • EBSCO ERIC (Education Resources Information Center)
 • EBSCO eBook Subscription Academic Collection
 • EBSCO Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA)
 • EBSCO MasterFILE Premier
 • EBSCO MEDLINE
 • EBSCO SocIndex with FullText
 • Library Literature & Information Science Full Text
 • MLA International Bibliography
 • RILM Abstracts of Music Literature (1967 to present)
 • RILM Music Encyclopedias

Posodobljeno: 11. 6. 2020

 

 

 Testni dostop do Bibliotheca Teubneriana Latina (BTL) in Thesaurus linguae Latinae (TLL) podaljšan do 16. maja 2020

 

Thesaurus Linguae Latinae (TLL) Online je največji in najizčrpnejši latinski slovar na svetu, ki izhaja že od leta 1900 in pokriva besedišče od klasične dobe do približno leta 600. Bibliotheca Teubneriana Latina (BTL) Online je elektronska zbirka latinskih besedil, od antičnih do novolatinskih, ki so izšla v zbirki tekstnokritičnih izdaj Bibliotheca Teubneriana.

Testni dostop bo odprt za zaposlene in študente na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani do 6. 5. 2020.

Dostop s fakultete in oddaljeni dostop: 
https://nukweb.nuk.uni-lj.si/login?url=https://www.degruyter.com/view/db/btltll

Več o zbirkah si lahko preberete tukaj: https://www.degruyter.com/view/db/btltll

Posodobljeno: 17. 4. 2020

 

 

Prosti dostop do učbenikov in referenčnega gradiva Cambridge Core v času pandemije koronavirusa

 

 

Cambridge University Press je odprl oddaljeni dostop do 2000 elektronskih knjig in učbenikov, dostopnih na spletni strani Cambridge Core. Oddaljeni dostop je omogočen do 31. 5. 2020.

V levem meniju spodaj pod Collections izbirate elektronske knjige tudi po posameznih zbirkah ali pa jih pregledujete ločeno, Cambridge Textbooks, Cambridge Companions, Cambridge Histories, Cambridge Elements.

Objavljeno: 7. 4. 2020

 

 

Podaljšan testni dostop do New Pauly Supplements Online

Založba Brill je Univerzi v Ljubljani ter OHK zaradi razmer v času pandemije podaljšala testni dostop do suplementov enciklopedije Brillov Novi Pauly (Der Neue Pauly – DNP). Suplementi so bili v NUK-ovem Mrežniku sicer na voljo že od začetka marca, po novem pa bo dostop omogočen do 31. maja 2020. 

Dostop do osnovne enciklopedije je Univerza v Ljubljani v povezavi z NUK-om ter konzorcijem COSEC omogočila že pred več kot letom dni. Digitalno zbirko, razširjeno s suplementi, odlikujeta širok razpon in visok akademski standard. Pristop je interdisciplinaren in sodoben. Predstavitev je pregledna, zbirka je tudi zaradi tega vrhunski referenčni pripomoček. Kot enciklopedija nima pravega tekmeca. S pomočjo gradiva v suplementih sega od drugega tisočletja pred Kristusom do renesanse, razsvetljenstva in sodobnosti. Vsak od suplementov je specializirana enciklopedija v malem, ki osvetljuje določen vidik starega sveta. 

New Pauly Supplements Online ponuja suplemente v dveh paketih, v obeh sta tako angleška kot nemška verzija besedila:

 • New Pauly Supplements Online I:
  • Chronologies of the Ancient World
  • Dictionary of Greek and Latin Authors and Texts
  • Historical Atlas of the Ancient World
  • The Reception of Myth and Mythology
  • The Reception of Classical Literature
  • The History of Classical Scholarship
 • New Paully Supplements Online II:
  • Figures of Antiquity and their Reception in Art, Literature and Music
  • The Reception of Antiquity in Renaissance Humanism
  • The Early Mediterranean World, 1200 - 600 BC
  • History and Culture of Byzantium

Objavljeno: 8. 4. 2020

 

 

Dostop do Oxford English Dictionary od 16. 2. 2020 do 28. 2. 2021

Oxford English Dictionary (OED) je zelo obsežen in pomemben slovar angleškega jezika. Obsega 600.000 besed in vključuje etimologijo besed, primere uporabe, izgovorjavo itn.  V elektronsko verzijo je vključen tudi zgodovinski tezaver (Historical Thesaurus of the OED), tako izvemo tudi o zgodovini in razvoju gesel od začetkov do danes. Dopolnjuje se na tri mesece. Kot pomoč so v kratkih videih predstavljene funkcionalnosti slovarja (https://public.oed.com/how-to-use-the-oed/video-guides/).

Dostop s fakultete in oddaljeni dostop: Oxford English Dictionary (OED).

Dostop za zaposlene in študente na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani do 28. 2. 2021.

 

 

 Testni dostop do Statiste (do 1. april 2020)

Statista je ena največjih svetovnih statističnih in tržnih platform z dostopom do več kot 1,5 milijona statistik, napovedi, dosjejev, poročil in infografik, ki pokrivajo 80.000 različnih tematik iz več kot 22.500 virov. Na njej lahko najdete npr. podatke o glasbeni industriji, stopnji revščine po svetu, nadzoru nad orožjem, poročila z različnih področij za posamezne države in mesta, navade potrošnikov, statistike s področja knjižnične dejavnosti ter še mnogo drugih zanimivih statistik in poročil. Zbirka med drugim nudi tudi več praktičnih orodij – grafične prikaze lahko izvozite v png, pdf, xls in ppt formatu.

Statista je dostopna z računalnikov FF in z oddaljenega dostopa: 

https://www.statista.com/getting-started/welcome-to-statista

 

 

 Testni dostop do e-zbirke PressReader (31. 1. - 3. 3. 2020)

 

Zbirka PressReader prinaša tekoče izdaje več kot 7.000 nacionalnih, regionalnih in lokalnih časnikov in revij iz Evrope, Azije, Avstralije, Afrike, Latinske in Severne Amerike. Testni dostop je na voljo vse člane knjižnic Univerze v Ljubljani (z NUK in CTK) v obdobju od 31. 01. 2020 do 03.  03. 2020.

Objavljeno: 4. 2. 2020

 

 

Testni dostop do Oxford Scholarly Editions Online - Classics (25. 1. - 24. 2. 2020)

Oxford Scholarly Editions Online — Classics je elektronska zbirka izdaj klasičnih avtorjev, ki vključuje kritične izdaje, komentarje in prevode vseh pomembnejših antičnih piscev.

Testni dostop bo odprt za zaposlene in študente na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani do 24. 2. 2020.

Dostop s fakultete in oddaljeni dostop: 
https://nukweb.nuk.uni-lj.si/login?url=https://www.oxfordscholarlyeditions.com/classics

Objavljeno: 28. 1. 2020

 

 

Testni dostop do Oxford English Dictionary do 15. 2. 2020

Oxford English Dictionary (OED) je zelo obsežen in pomemben slovar angleškega jezika. Obsega 600.000 besed in vključuje etimologijo besed, primere uporabe, izgovorjavo itn.  V elektronsko verzijo je vključen tudi zgodovinski tezaver (Historical Thesaurus of the OED), tako izvemo tudi o zgodovini in razvoju gesel od začetkov do danes. Dopolnjuje se na tri mesece. Kot pomoč so v kratkih videih predstavljene funkcionalnosti slovarja (https://public.oed.com/how-to-use-the-oed/video-guides/).

Dostop s fakultete in oddaljeni dostop: Oxford English Dictionary (OED).

 

Testni dostop bo odprt za zaposlene in študente na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani do 15. 2. 2020.

Objavljeno: 13. 1. 2020

 

Dostop do revij založnika De Gruyter

Pridobili smo dostop do več kot 240 naročniških revij založnika De Gruyter. Revije so večinoma v angleškem jeziku in pokrivajo pa različna tematska področja.

Dostop do De Gruyter online je na voljo študentom, zaposlenim in drugim uporabnikom na osnovi IP avtentikacije z lokacij fakultet UL, CTK in NUK ter preko oddaljenega dostopa študentom in osebju UL in CTK ter vsem članom NUK.

Ponudnik: De Gruyter

Povezava za dostop

 

 

Vabljeni na predstavitev e-virov Oxford Art Online in Oxford Music Online, Filozofska fakulteta, 13. november 2019

Nedavno sta Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru obnovili dostop do e-virov Oxford Art Online in Oxford Music Online. Založnik Oxford University Press bo izvedel predstavitev in delavnico uporabe omenjenih e-virov, ki sta še posebej zanimiva za humaniste, predvsem za umetnostne zgodovinarje in muzikologe. Predstavitev bo potekala v angleščini, izvajala pa jo bo ga. Marzena Giers-Fidler. 

Vabljeni vsi študentje, profesorji in strokovni delavci, da se ji pridružite 13. novembra 2019 med 13.-15. uro v Modri sobi (526) Filozofske fakultete.

Objavljeno: 15. 10. 2019

 

Tečaji OHK FF za študente v študijskem letu 2019/2020

 

Zimski semester:

Ime tečaja

Termin tečaja

Ura tečaja

Lokacija tečaja

Predavatelji

OHK in COBISS

11. november

7.45-8.45

011

Mag. Ana Marija Lamut

E-informacijski viri

25. november

7.45-8.45

011

Mag. Priscila Gulič

EndNote

18. november

7.45-8.45

011

Doc. dr. David Movrin

Letni semester:

Ime tečaja

Termin tečaja

Ura tečaja

Lokacija tečaja

Predavatelji

OHK in COBISS

25. februar

16.20-17.05

04

Mag. Ana Marija Lamut

E-informacijski viri

3. marec

16.20-17.05

04

Mag. Priscila Gulič

EndNote

18. februar

16.20-17.05

04

Doc. dr. David Movrin

Zaradi omejenega števila sedežev  v računalniških učilnicah, 011: 25 sedežev in 04: 26 sedežev, vas prosimo, da se na tečaj predhodno prijavite ter navedete smer študija: anamarija.lamut@ff.uni-lj.si.

Objavljeno: 13. 9. 2019

 

Brezplačni zbirki s področja zgodovine in prava

Univerzi v Ljubljani je pridobila dostop do dveh novih (brezplačnih) zbirk s portala HeinOnline:

Oddaljeni dostop je omogočen za študente in osebje Univerze v Ljubljani, ki so člani knjižnic UL in CTK ter vse člane NUK. Dostop je možen tudi z vseh lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK.

Objavljeno: sep. 2019

 

 ProQuest One Academic (testni dostop)

Do 4. julija 2019 imamo omogočen testni dostop do multidisciplinarne zbirke s celotnimi besedili člankov, e-knjig, doktorskih disertacij ter magistrskih nalog, novic in video vsebin ProQuest One Academic. Dostop je omogočen na naslovu: https://search.proquest.com

Multidisciplinarna zbirka omogoča iskanje vsebin po naslednjih informacijskih virih:

 • ProQuest Central 
 • Academic Video Online 
 • Academic Complete ­
 • ProQuest Dissertation & Theses Global (PQDT) 

 

Dodatne informacije o posameznem viru najdete na naslednji povezavi: https://proquest.libguides.com/IZUM-PQ1Academic.

Vaše mnenje o zbirki ProQuest One Academic bo zelo pomembno pri odločitvi glede naročila, zato vas prosimo, da ga posredujete prek spletnega obrazca ali pošljete na e-naslov podpora@izum.si.

Objavljeno: jun. 2019

 

 New Pauly Online

Od januarja 2019 dalje je FF bogatejša za vrhunsko podatkovno bazo. Brillova zbirka New Pauly je angleška verzija zbirke Der Neue Pauly. Odlikuje jo enciklopedični obseg in visok akademski nivo zbirke, interdisciplinarnost in sodobni pristop ter jasna in dostopna prezentacija. Zbirka pokriva grško-rimski svet od 2. tisočletja pred našim štetjem do zgodnje srednjeveške Evrope. Predstavlja najnovejše stanje tradicionalnih in novih raziskav. Številna gesla so dopolnjena z zemljevidi in ilustracijami. Angleška verzija vsebuje tudi posodobljene bibliografske reference.
Dostop (in oddaljeni dostop) je možen za študente in zaposlene na UL in ga najdete tu: https://referenceworks.brillonline.com/browse/brill-s-new-pauly.

Objavljeno: jan. 2019

 

 NOVO!!! Oddaljeni dostop zdaj tudi za diplomante FF

Diplomanti, ki so na FF zaključili študij in so člani OHK FF, lahko po novem uporabljajo oddaljeni dostop do e-virov. Navodila za dostop preko oddaljenega dostopa najdete tukaj.

Objavljeno: sept. 2018

 

 Baza okoljske literature in virov

Baza okoljske literature in virov je produkt dela študentov v okviru projekta Sinergija spoznanj o okolju med akademsko in lokalno skupnostjo – Mladi za boljše okolje. V sklopu projekta Sinergija med inovativnim zelenim gospodarstvom, akademsko skupnostjo in civilno družbo-Mladi za boljše okolje 2 je bila baza dopolnjena in nadgrajena.  Nastala je v želji, da se na enem mestu zbere novejša družboslovna okoljska produkcija, ki bi raziskovalcem in drugim akterjem omogočila lažji dostop in vpogled do novega znanja, posredno pa tudi dostop do informacij o strokovnjakih in raziskovalcih, ki se ukvarjajo s specifičnim okoljskim področjem. Zajeta družboslovna okoljska produkcija združuje različne vidike naslavljanja okoljskih vprašanj, ki so nujna sestavina celostnega in učinkovitega pristopa k reševanju okoljskih problemov. Baza zajema zaključna dela študentov (diplomske naloge, magistrske naloge, doktorske disertacije) Univerze v Ljubljani, ki so v okviru Fakultete za družbene vede, Ekonomske fakultete, Pedagoške fakultete, Filozofske fakultete, Pravne fakultete, Fakultete za upravo ter Akademije za likovno umetnost in oblikovanje nastala v obdobju 2010–2018; novejšo okoljsko produkcijo mentorjev zaključnih del študentov omenjenih fakultet; okoljsko produkcijo (strokovne monografije, zbornike, članke) fakultetnih in drugih založb ter znanstvenih revij; ter produkcijo nevladnih okoljskih organizacij.

Baza je dostopna na povezavi http://www.eko-kolektiv.si/baza/

Objavljeno: sept. 2018

 

Elektronske knjige Loeb Classical Library

Loeb classical Library je zbirka elektronskih knjig, ki predstavlja celotno klasično dediščino. Uporabnikom približa originalna besedila v latinščini in grščini s prevodi v angleščino. V zbirko s vključena  epska in lirična poezija, tragedija, komedija, zgodovina, potovanja, filozofija, medicinska in matematična dela….

Do zbirke lahko dostopate s FF, Teološke fakultete in NUK  ali preko oddaljenega dostopa.

 

Die Musik und Geschichte in Gegenwart (MGG online)

 Je nemška spletna enciklopedija glasbe. Vključuje celotno vsebino druge izdaje Die Musik in Geschichte und Gegenwart z vsemi posodobitvami, kar pomeni več kot 19.000 prispevkov, ki jih je napisalo 3.500 avtorjev in ki pokrivajo vsa področja raziskovanja glasbe. Iskalna orodja vira dopolnjujejo samodejni prevajalnik, možnosti ustvarjanja lastnih opomb, povezave na sorodne vsebine v RILM abstracts of music literature in uporabniški vmesnik, ki deluje tudi na mobilnih napravah.

 

RILM Music Encyclopedias

RILM Music Encyclopedias je zbirka celotnih besedil referenčnih del s področja glasbe. Trenutno vključuje več kot 40 naslovov (od 1775 do danes), vsako leto pa se priključijo novi. Vključuje več kot 260.000 geselskih člankov. Gre za svetovni vir, namenjen vsem raziskovalnim potrebam mednarodne glasbene skupnosti. Poleg širšega področja glasbe pokriva tudi popularno glasbo, opero, glasbene inštrumente, bluz in gospel. Prispevki so na voljo v angleškem in tudi v nekaterih drugih jezikih (nemškem, francoskem, italijanskem idr.).

Vključuje tudi Biographical Dictionary of Afro-American and African Music, Biographical Dictionary of Russian/Soviet Composers, Das Gothic- und Dark Wave Lexikon, Encyclopedia of the Blues, International Encyclopedia of Women Composers, Biographical Dictionary of Musicians, Handwörterbuch musikalischer Terminologie, Biographisch-bibliographisches Quellen-Lexikon (Eitner) idr. Seznam publikacij v RILM Music Encyclopedias je na spletni strani http://www.rilm.org/encyclopedias/

 

HITRE POVEZAVE

DiKUL

RUL-Repozitorij Univerze v Ljubljani

<Academic Search Complete (EBSCO)

Science Direct

JSTOR

Web of Science

Scopus

Katalog OHK FF

Moja knjižnica (podaljševanje izposojenega gradiva)

 

Vaša vprašanja in predloge lahko pošljete na elektronski naslov Digitalne knjižnice.